cover

Остров Света Анастасия

Света Анастасия е български остров в Бургаския залив в Черно море.

Между 1945 и 1991 г. островът носи името Болшевик. Намира се на 6,5 км югоизточно от Бургас, между нос Света Анастасия и нос Атия. Островът е изграден от вулканични скали. На него се намира манастирът „Света Анастасия“. Остров Света Анастасия е един от българските острови в Черно море и третият по големина след островите Свети Иван и Свети Кирик. Макар и площта му да е само 9 дка (може да бъде обходен целия за 10 минути пешеходно вървене), остров Света Анастасия има много интересна и драматична история.

Той няколко пъти сменя името и предназначението си. През Средновековието на него е построен манастир, нападан и опожаряван няколко пъти. В средата на острова е изградена църква „Възнесение Господне“, останала непокътната и до днес, въпреки вековете на османско владичество.

История

Най-ранното човешко присъствие на острова датира от IV – VI век. Доказателство за него е намерено през 1973 г. По време на подводни проучвания е открит богат керамичен материал, сред който е и една цяла антична амфора от Константинопол.

През XVII век островът за пръв път бива картографиран на територията на Черно море от холандския учен Николаос Витсен.

Най-ранното писмено свидетелство за съществуването на манастира е грамота на вселенския патриарх Йеремия II, публикувана от гръцкия историк Ламброс Камперидис. Грамотата е с дата юни 1575 г. и документира укрепването на манастира, в който са служили двама монаси. В грамотата е споменат и анхиалецът Михаил Кантакузин Шейтаноглу, който има влияние над патриарха, също родом от Анхиало (днес Поморие).

Съвременно състояние

Днес сградите на острова се стопанисват отново от Българската православна църква. На него има фар, няколко сгради за нощувки, ресторант и църква, както и малък кей. В началото на XXI век интересът към острова отново се съживява. Община Бургас поема инициативата да организира проектирането и издигането на внушителен метален кръст, посветен на Свети Андрей Първозвани. В днешни дни „Света Анастасия“ е единственият оцелял островен манастир в България. През летния сезон до острова редовно се осъществяват разходки с корабче, което тръгва от Морска гара Бургас.